Sunday, September 03, 2006

Kiinan teknologiapuistot, tiedepuistot ja teollisuuspuistot

Tiede-, teknologia- ja hitech industry -puistojen perustaminen ja niiden infrastruktuurin kehittäminen on ollut Kiinassa suosittua. Tavoitteena on ollut houkutella kiinalaisia ja myös ulkomaisia korkean teknologian yrityksiä, sekä edesauttaa liiketoiminnan syntymistä tutkimustuloksista.

Kiinassa on havaittavissa muutamia tyypillisiä nimikkeitä puistoille ja alueille:

1) Uuden ja korkean teknologian alueet tai puistot - New and High Technology Zones / Parks. Tyypillisesti teollisuuspuistoja, jotka kulkevat myös nimellä Science and Technology Industrial Parks (STIPs). Virallisen kansallisen tason hyväksynnän saaneita on Kiinassa 53 kpl. Näillä on useimmiten virallisempi status ja hallinto kuin muilla alla mainituilla ”sektoripuistoilla”. Puistojen hallinnointi on Kiinan ”Soihtu-ohjelman keskuksen” (Torch Program Office) alaisuudessa.

2) Tiedepuistot - Science Parks. Sijaitsevat tyypillisesti yliopistojen tai muun akateemisen tutkimusyhteisön kyljessä. Kansallisen tason puistoja on 22.

3) Ohjelmistopuistot – Software Parks. Torch Office listaa sivuillaan 29 puistoa.

4) Bioteknologiapuistot – Biotechnology Parks.

5) Hautomot - Incubators. Näitä on monenlaisia, mutta niiden liiketoimintapalvelut eivät ole yleensä kovin loppuun asti kehitettyjä.

Sitten on vielä käsite Torch Program Industrial Base, joka vastaa lähinnä valtion myötävaikutuksella synnytettyä yritysklusteria. "...grouping of high and new technology industries that are based on the implementation of the State Torch Program and supported by local resources and technical advantages with a number of high and new technology enterprises as the backbone."

Science Parkit, ohjelmistopuistot, biopuistot tai hautomot voivat sijaita New & Hitech Zonen sisällä tai sen kyljessä, tai sitten aivan erillisinä kokonaisuuksina.

Lisäksi monet paikallistason viranomaiset, yliopistot ja myös yritykset ovat perustaneet tiedepuistoja, joilla saattaa olla paikallistahon viranomaisten virallistama status. Hitech Park ja Science Park ovat kuitenkin suosittuja nimikkeitä, eivätkä välttämättä aina merkitse viranomaisten mukanaoloa.